Katılımcı bütçeleme, mahalle sakinlerinin projeler önermelerini ve belediye harcamalarını nasıl tahsis etmek istediklerini oylamaya olanak sağlar.
Paris, Belediye Başkanı Anne Hidalgo öncülüğünde, gelecek ay katılımcı bütçelemeyi yeniden başlatacak. Bu sayede Covid-19’un etkisini ve pandemi sonrası öncelikleri de hesaba katabilecekler.
Yeni bütçeleme süreci, kentin 2026’ya kadar olacak harcamalarının %25’inin Parislilerin katkılarıyla kararlaştırılması hedefinin bir parçası olacak. Bu, kentte herhangi bir mahallenin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili büyük istişareleri de içerecek. Koronavirüs salgını ile toplumdaki diğer gelişmeler hükümetlere olan güvenin azalmasına yol açarken, bu çalışma ile hedeflenen, ortak geleceği şekillendiren fikir ve kararlarda daha aktif bir rol oynayacak olan sakinler arasında güven oluşturmak.
Artık süreç, kent sakinlerinin şehrin 100 milyon avroyu nasıl harcamasını istediklerine dair teklifler oluşturmalarına, tartışmalarına ve oylamalarına olanak sağlıyor ki bu Paris’in yıllık bütçesinin yaklaşık % 5’ine tekabül ediyor. Bunun için tasarlanan bir web sitesinde her yıl binlerce fikir sunuluyor. Bunların her biri oylamaya hak kazanmadan önce, belediye tarafından bir fizibilite çalışmasından geçiyor. Yaklaşık 2,3 milyonluk bir nüfus için kişi başına 45€’luk bütçe ile dünyadaki kişi başına en büyük katılımcı bütçesi bu şekilde oluşturuldu ve bugüne kadar 2.500’den fazla proje gerçekleştirildi. Katılımcıların vize durumu veya uyruğu konusunda herhangi bir sınırlama da bulunmuyor. Ayrıca, yedi yaş ve üstü herkes bu sürece katılabiliyor.
Paris programı aslında 1989 yılında katılımcı bütçe uygulamasını deneyen Brezilya’nın güneyindeki Porto Alegre şehrinden esinlenmiştir. Porto Alegre, 1999’da ise 64 milyon dolarlık bir bütçeyi, yani şehrin tüm bütçesinin %21’ini katılımcı bütçelemeye ayırmıştı. Katılımcı bütçeleme, Milano, Glasgow ve Madrid’de devam eden benzer projeler ile Avrupa’ya da yayılıyor.
Paris merkezli bir düşünce kuruluşu olan Jean Jaurès Vakfı’nda katılımcı bütçeler konusunda uzman olan Antoine Bézard’a göre, şu anda New York City ve Seul de dahil olmak üzere dünya çapında tahminen 13.000 katılımcı bütçe var. Fransa’da, bu tür bütçelerin sayısı 2014’te sadece 7 iken 2020’de 170’e yükseldi. Bézard, bu tip uygulamaların “İnsanlara gücü geri vererek demokrasiyi canlandırdığı”nı ifade ediyor.
Kaynak: City Monitor