You are here

Kompost Yapmak, Çöp Toplamak Kadar Basit

ABD’deki yemek arzının %40’a yakının hiç tüketilmeden çöpe gittiği tahmin ediliyor. Yiyecek artıkları, küresel sera gazı salımının %8’ini oluşturuyor. Uzmanlar, yiyecek artığının çöp olarak değerlendirmesindense, ücretsiz ve kapsayıcı bir gübre toplama sistemi oluşturmanın daha etkili olacağını savunuyor.

Yiyecek artıklarından oluşan kirliliğe karşı ilk adımı atan şehirlerden biri San Francisco oldu. Yemek artıklarının %80’i gübreye çevrilebiliyor. İlk önce ticari sektörde başlayan dönüşüm, daha sonra yerleşim alanlarını da kapsar hale getirildi. Başlangıçta, hanelerde yiyecek artıklarının diğer atıklardan ayrıştırılması halkın geneline yayılamamıştı. Sadece gönüllü vatandaşların uyduğu bu tedbir, daha sonra atılan çöp miktarının ücrete tabi tutulmasından dolayı daha fazla kesim tarafından benimsendi.  Öte yandan, diğer kentler San Francisco kadar iyi sonuçlar alamadı. 

New York, geliştirilen pilot çalışmada 3,5 milyon vatandaşın yiyecek artığının ayrıştırılmasını sağladıysa da belli bir yaptırım ya da teşvik olmadığı için beklentilerin altında kalındı. Bu düşük ölçekli etki, sistemin verimli çalışmasının önünde engel oluşturuyor. İleride daha fazla verim alındığı takdirde ise kentin bunu karşılayabilecek bir altyapısının da bulunmadığı ifade ediliyor.

Son olarak, ABD’nin Virginia eyaletindeki Arlington ilçesi, sakinlerinin bıraktığı yiyecek artığını gübreye dönüştürmek için yeni bir programı yürürlüğe koydu. Program kapsamında ilçede, kaldırım kenarlarındaki çöp ve geri dönüşüm hizmetlerinin kapsamı genişletildi. Vatandaşlar artık yiyecek artıklarını el arabalarıyla çöplüklere bırakabiliyor. Bu atıklar, kamu-özel sektör iş birliğiyle açılan tesiste işleniyor.

Öte yandan atıkların değerlendiriliyor olmasının, vatandaşlarda tüketime yönelik suçluluk duygusunu ortadan kaldırmasından çekiniliyor. Bu yüzden, vatandaşların satın alma alışkanlıklarının değiştirilmesi önemli görünüyor.

Kaynak: CityLab

Top