Sharman Stein, 25.01.2018 / Çeviri: Asrın Uğur Güngör
Kazanılan What Works Cities Certification, Boston’ın 50 yıldır şehir çapındaki ilk planı olan Imagine Boston 2030 (Boston’ı Düşle 2030) üzerine inşa ediliyor. Imagine Boston 2030 şehrin dinamik ekonomisini destekleyen ve tüm sakinleri için fırsatları artıran bir büyümeye öncülük edecek. Plan, kapsayıcı büyümeye öncelik veriyor ve şehir genelindeki her mahalle için yaşam kalitesini, eşitliği ve esnekliği artırmak için kapsamlı bir vizyon ortaya koyuyor. Görüşleriyle plana destek vermiş 15,000 sakininin katkısıyla oluşturulan Imagine Boston 2030; Boston’ın büyümesi, geliştirilmesi ve korunmasına kılavuzluk eden beş eylem alanını tanımlıyor ve plan, ilerleme ve başarıyı değerlendiren bir dizi ölçütle eşleştiriyor.
Imagine Boston’a ek olarak, Belediye Başkanı Marty Walsh yönetimi 2016’da türünün ilk örneği ve ölçüt odaklı bir program olan CityScore’un tanıtımını yaptı. Bu araç bireysel ölçülerde belediye performansını ve bahsi geçen çalışmanın işleyişini değerlendirerek gün bazlı tek bir skor sunuyor ve Belediye Başkanı Walsh, belediye çalışanları ve şehir sakinlerinin şehrin genel sağlık durumunu takip etmelerini sağlıyor (1.25 üzerindeki her skor mükemmel kabul ediliyor). CityScore, belediye hizmetlerinin nasıl çalıştığının gerçek zamanlı verilerini sağlıyor; yatırımların artmasına ve acil sağlık hizmetlerinin cevap verme süresi de dâhil olmak üzere, hizmetlerin gelişmesine yol gösterici oluyor.
Boston, analitik uzmanlığını birçok zorlu iş için kullanıyor:
- Gazi evsizliğini ve sürekli evsizliği, 2018’de Boston’s Way Home adlı yeni bir yazılımla sona erdirmek;
- Boston’un her köşesinde gelişim ve refahı sağlamak adına her gelir seviyesine uygun 53,000 yeni konut ünitesi yapmak için çalışmak;
- Şehir verilerinde şeffaflık yaratmak için Analyze Boston’ı (Boston’u Analiz Et) başlatmak;
- Acil sağlık hizmetlerinin yanıt süresinden iki sıralı park etmeyle mücadeleye kadar her konuda iyileştirme sağlamak için verilerin kullanılmasını teşvik etmek;
- 2018 Mali yıl bütçesine göre, veri odaklı, yatırım yapılması.
Şehir yönetimi, aynı zamanda Harvard Kennedy School’da (Harvard Üniversitesi’ne bağlı bir kamu politikası ve yönetimi okulu) bulunan Yönetim Performans Laboratuvarı’nın partneri olan What Works Cities (WWC) ile bisiklet paylaşımı programı (şehir içinde bisikletlerin refah düzeyi yüksek yerler dışında da uygun durumda olmasına odaklanan bir program), yeni şehir yolları ve inşaat projeleri da dâhil olmak üzere, belediyenin dış tedarikçilerle yaptığı sözleşmeleri, daha iyi sonuçlar elde etmek için, tekrar tasarlamak üzere birlikte çalışmıştır.
Boston aynı zamanda şehir departmanlarından daha güçlü sonuçlar almak için metrik performansını tekrar gözden geçirdi. Örneğin kamu çalışmalarında, içi doldurulan çukurları takip etmektense, departman ortalama kaldırım indeksini oluşturmaya konsantre oldu, iyi tamir olan yolların yüzdesini araştırdı. Şehir yönetimi aynı zamanda kendini her yıl geliştirme sorumluluğunu canlı tutmak için kilometre taşları belirledi.
Imagine Boston 2030 için belediye; yenilikçi haritalandırma araçları, mesajlar ve eski usul sokak kampanyaları da dahil olmak üzere çoklu dijital formatlarda, binlerce şehir sakinine, ulaşımdan açık alanlara kadar her konu hakkında fikrini belirtme imkanı sağladı. Bunun ötesinde, bu plan; barınma, erken doğum ölümleri, yürünebilirlik, güvenlik, çocuk yoksulluğu, eğitim ve istihdam yaratımı gibi birçok farklı konunun yanı sıra 14 ölçütlü bir takip sistemine sahiptir.
Imagine Boston 2030 yetkili müdürü Natalia Urtubey, “Boston’un 2030’da nasıl görünebileceğini öğrenmek için, veriyi ve inovasyonu planlanmaya dahil etmek zorunluydu.” diyor. “Bu, 50 yıl içinde, bu şekilde yaptığımız ilk plan ve içinde neler barındırması gerektiğiyle ilgili çok istekliydik. Bizim vizyonumuz bireylerin, verilerle, kolay bir şekilde ilişkilenebilmesiydi; belediyenin hedeflerine ulaşmak için nasıl iş birliği içinde çalıştığına dair açık bir mesaj göndermek ve Boston’ın, burada yaşayan herkes için, daha iyi bir yer haline gelmesini sağlamak istedik.”
Kaynak: medium.com