The Guardian, 10 Eylül 2018, (Türkçesi: Ezgi Su Talu)
New York City belediye başkanı Bill de Blasio ve Londra belediye başkanı Sadiq Khan:
Bu yaz, iki şehir yer değiştirmiş gibi görünüyordu. Londra’da kuru ve sıcak bir hava; New York’ta günler boyunca süren yağışlar. Önde gelen bilim insanlarına göre, Avrupa’da son aylardaki sıcak hava dalgası, insan aktivitesinden kaynaklanan iklim değişikliğinin iki katına çıktı. Büyük sellerin sıklığının yanı sıra, iklim değişikliği ile kasırgaların ciddiyeti arasındaki bağlantıya dair artan kanıtlar da bulunmakta. Şu anda şehirlerimizde olumsuz olarak görülen havanın ileride normal karşılanacağı ve iklim değişikliğinin, çocuklarımızın ve ilerideki birçok neslin geleceğine tehdit oluşturduğu açıktır.
Belediye başkanları olarak, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve temsil ettiğimiz insanların yaşamlarını iyileştirmek için cesur adımlar atmakla kalmayıp, bu yolları başkalarına da göstermeye kararlıyız. İşte bu nedenle, Kaliforniya’daki Küresel İklim Eylem Zirvesi öncesinde, diğer şehirleri, varlıklarını fosil yakıt şirketlerinden kurtarmaları için yanımızda durmaya çağırıyoruz. Bugün, şehirlerin tasfiye ve sürdürülebilir yatırımları için, küresel bir girişim başlatıyoruz. C40 İklim Liderliği Grubu aracılığıyla çalışan Londra ve New York; yalnızca araçları, bilgiyi ve deneyimleri paylaşmamızı sağlayan değil, aynı zamanda tasfiye ve yeşil yatırımı savunan şehirler için küresel bir bağlantı olan Cities Divest/Invest forumunun eş başkanlığını yapacak.
Londra ve New York dünyanın en hareketli, yenilikçi ve ileri görüşlü iki şehri ve bizler, birçok ulusal hükümete baskın çıkan Paris Anlaşması’nın hedefleriyle ilerlemeye kararlıyız. İklim değişikliğiyle mücadele etmenin, ulaşım ağlarımızı nasıl kullandığımızdan daha temiz enerji kullanımı ve binaların enerji tasarruflu hale getirilmesine kadar, geniş kapsamlı hareketler gerektirdiğini biliyoruz. Ancak, düşük karbon ekonomisine geçişi hızlandırmak için, ekonomik gücümüzü de kullanmak zorundayız. Fosil yakıtların çıkarıldığı ve iklim değişikliğine doğrudan katkıda bulunan şirketlere kurumsal yatırıma son vermenin, yenilenebilir ve düşük karbonlu seçeneklerin gelecek için iyi olduğuna dair çok güçlü bir mesaj verilmesine yardımcı olabileceğine inanıyoruz. Eğer dünyanın ihtiyacı olan dönüşüm ölçeğine yatırım yapmak istiyorsak, sürdürülebilir yatırımları teşvik etmeli ve kurumsal yatırımcıların emeklilik fonu gibi güçlerini kullanmalıyız.İşte bu yüzden, hem Londra hem de New York’ta, şehir emeklilik fonlarını fosil yakıtlardan ayırmak için mümkün olan tüm adımları atıyoruz.
Halihazırda, Londra Emeklilik Fonu Kurumu’nun 5.5 milyar sterlinlik (7.1 milyar $) yatırımlarının %2’sinden daha azı, işlenebilir fosil yakıtlardır. Bu yıl kurum, Shell ve BP’deki hisseleri de içeren 700.000 sterlinlik fosil yakıt yatırımından kurtuldu ve geri kalan yatırımları da elden çıkarmak için planları bulunmakta.
New York’ta tasfiye süreci, beş yıl içindeki toplam tasfiye hedefi yönünde devam ediyor. Bu, sektörde yapılan yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırımın kalkacak olması anlamına geliyor.
Her iki şehrimiz de sürdürülebilir bir gelecek için yatırım yapıyor. Londra, geçtiğimiz günlerde, Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu ve özel sektör yatırımcılarıyla beraber çalışan hastane, müze, ofis, kütüphane, sosyal konut ve üniversitelerin daha yeşil ve enerji tasarruflu hale gelmesine yardımcı olmak için 500 milyon sterlinlik Belediye Başkanlığı Enerji Verimliliği Fonu’nu başlattı.
New York City, 2013 yılından beri güneş enerjisi kapasitesini altı katına çıkardı ve New Yorklular’ın para tasarrufunu sağlayan ve emisyonları azaltan enerji tasarrufu projelerine 2.7 milyar dolarlık yatırım yapıyor. Şehir yönetimleri şu anda 1200’den fazla elektrikli araç ve 500 şarj istasyonuna sahip.
Tabii ki, tasfiye ve yeşil yatırımın hızlandırılmasının her zaman için basit olmadığını kabul ediyoruz. Kamu kurumları tarafından yönetilen önemli portföyler, genellikle belediye başkanlarının kontrolünde olmayan emeklilik fonlarıdır. Ancak, emeklilik fonları, yerel yetkililer, kampanya grupları ve özel sektörü de içeren bir dizi ortakla beraber çalışırsak ilerleme kaydedebiliriz.
Tasfiyenin, güçlü bir araç olduğunu ve kaynakların sağduyulu kullanımı demek olduğunu tüm dünyaya kanıtlayabileceğimize inanıyoruz. Ayrıca; Londra, New York ve dünyadaki diğer birçok şehir, fosil yakıt endüstrisine açık bir mesaj gönderebilir: ‘Şimdi yolunuzu değiştirin ve iklim değişikliğiyle mücadelede bize katılın.’
İklim değişikliği sınır tanımaz ve şu anda bu tarz bir eylem gerçekleştirmek, temsil ettiğimiz insanlar ve gezegenimizin geleceği adına önemli bir fark yaratmamıza yardımcı olabilir.
New York City belediye başkanı Bill de Blasio ve Londra belediye başkanı Sadiq Khan
Kaynak: The Guardian