You are here

Sokak Lambalarının Yerini Yıldızlar Alıyor

Artan kentleşme nedeniyle gökyüzündeki yıldızların ışıltısı giderek görünmez hale geldi. İnsan üretimi yapay ışıklar, gece ekosistemine olumsuz etkide bulunuyor. Işıklar, kuşların göç hareketini aksatırken ağaçların olması gerekenden daha erken yeşermesine neden oluyor. Yapay ışıklar insanlardaki gece gündüz döngüsünü de sekteye uğratıyor.

Bu nedenlerle bazı kentler küçük çaplı da olsa karanlık gökyüzü oluşturmaya çabalıyor. Philadelphia’da ve Pittsburgh’da geçen yıl kuşların göç mevsimi boyunca ışıkların mümkün olduğu kadar kapatmaları teşvik edildi. Önemli miktarda ekonomik tasarruf yapıldığı fark edilince bazı kurumlar göç mevsimi sonrasında da uygulamaya devam etti.

Pittsburgh Ağustos ayında bir adım daha atarak bir “karanlık gökyüzü kenti” olacağını açıkladı. Işık kirliliğini engellemek için, kentin aydınlatmasında düşük wattlı LED ışıklara geçilecek ve pek çok kamusal alanında ışıklara da abajurlar eklenecek. LED ampuller daha az mavi ışık yayarak ve kısa dalga boylarına sahip olarak bitkiler, böcekler ve diğer canlılar ve vahşi yaşam için daha az risk teşkil ediyor. Projenin olumlu etkilerinin hızlı bir şekilde görüleceği ve enerji harcamalarında da 1 milyon dolar değerinde tasarruf yapılacağı tahmin ediliyor.

Gece ışıklarını azaltmanın kenti daha tehlikeli bir hale getirdiğine dair genel bir kanı bulunsa da, bu bilimsel çalışmalar tarafından doğrulanmış değil. 2015’te Journal of Epidemiology and Community Health (tr. Epidemiyoloji ve Toplum Sağlığı Dergisi)’nde yayınlanan bir makalede, İngiltere ve Galler’de sokak ışıklarının azaltılması ne trafik kazalarını ne de işlenen suç oranlarını artırmadığı bulundu. Bu yüzden, karanlık gökyüzü kentleri yaratmanın önündeki tek engelin şu an için üstyapı değişikliği olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak: City Lab

Top