Erasmus+ Programı kapsamında, kentsel alanlar üzerine çalışan genç profesyoneller için, 24-30 Eylül’de, dijital araçlar ile kentsel mekanların keşif imkanlarının araştırılmasını amaçlayan “Expedition Designing Adventure in Urban Environment-Kentsel Çevrede Keşif Tasarımı” eğitimi kursu düzenlendi. Eğitim CGE, Nectarus, EBJW ve Likyalı Kaşifler ortaklığında hayata geçirildi. Eğitim Almanya’nın Weimar kentinde gerçekleştirildi.Programa Yunanistan, Ukrayna, Almanya, İtalya, Litvanya, Slovenya, Rusya, Pakistan, Filipinler, Bangladeş ve Türkiye’den katılım sağlandı. Söz konusu eğitim kursuna Kadıköy Belediyesi Akademi’den Likyalı Kaşifler ekibini temsilen Batuhan Akkaya da katıldı.
Konsept
Eğitim kursunun amacı; dijital teknoloji ve araçları kullanılarak kentsel mekanları anlamak, keşfetmek, bu alanda deneyim kazanmak ve kullanılan araçları pratik anlamda test etmekti. Keşif-macera teması eğitimin kavramsal altyapısını oluşturmaktadır. Bu anlamda, klasik metotlar dışında merak uyandıracak ve kentsel alanlardaki fiziksel ve sosyal dokuyu keşfederek öğrenmeyi sağlayacak rotalar, dijital ortamlarda tasarlandı. Belirsizliğin, meydan okumanın, alışık olmayan durumlar yaratmanın ve program dışı olanın öğrenmeye etkisi deneyimlendi.
Deneyim
Nectarus eğitmenleri geçmiş deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı ve kırsal-kentsel alanlarda yaptıkları keşif tasarımları hakkında bilgi verdiler. Macera ve öğrenmenin birlikte uygulandığı aktivitelerden örnekler gösterildi. Bu tip aktiviteler kendi çevrenizde deneyimleme imkanı bulamadığımız durumları mecera, keşif, empati yoluyla öğrenilmesine yardımcı olmakta, katılımcıları çevresel etkileşime girmeye zorunlu kılmaktadır. Deneyimlerden elde edilen temel mesaj ise “Comfort Zone” dışına çıkmanın olumlu etkileri oldu.
Keşif Tasarımı, Teknolojik Araçlar
Katılımcılardan mobil macera rotaları tasarlama imkanı sunan yazılımlar kullanarak keşif rotaları tasarlamaları istenildi. Öncelikle keşif rotasının taslağı ve senaryosu hazırlandı, daha sonra keşif rotası tasarlanarak uygulamaya sunuldu. Farklı gruplar tarafından tasarlanan rotalar test edildi. Gruplar tasarladıkları rotaları kendi içlerinde yaptıkları tartışmalar ile revize etti.
Sonuçlar
Yaygın eğitim teknikleri, formel eğitim süreçlerinde elde edilmesi mümkün olmayan noktalara ışık tutmaktadır. Kentin fiziksel ve sosyal dokusunu anlamak için etkileşim sunan deneyimlerin faydası ortaya çıkmaktadır.
Kentsel mekanı anlama sürecinde keşif-macera-etkileşim odaklı yöntemlerin yararlı olduğu söylenebilir. Dijital teknolojinin ise kentsel mekanların keşfinde önemli imkanlar sunduğu açıktır.
Mekanı anlamak için sosyal ve fiziksel anlamda çevre ile etkileşim halide olmak farklı deneyim imkanları sağlamaktadır. Eğitim süreçlerinin bilgi ölçme odaklılıktan deneyim ve keşif odaklı süreçlere yönelmesi önemlidir.
Yerel Yönetimler İçin Öneriler
- Yerel yönetimler yaygın eğitim alanına daha fazla destek olmalıdır.
- Yerel yönetimler Türkiye’de enternasyonel eğitim merkezleri kurulmasına destek olmalıdır.
- Yerel yönetimler uluslararası gençlik projelerine dahil ve ortak olmalı, personelini yurtdışı eğitimleri için teşvik etmelidir.
- Yerel yönetimler tanıtım, eğitim ve katılım amaçlı keşif rotaları tasarlayabilir. Bu rotalar mahallelilerin, ziyaretçilerin, gençlerin ve diğer ilgililerin kullanımına açılabilir.
İlgili Bağlantılar
Culture Goes Europe (CGE), Merkezi Almanya, Erfurt’ta bulunan, gençler için değişim programları, seminerler, eğitim kursları gibi konularda faaliyet gösteren ve bu alanla gerçekleşen projelere ortak olan bir sivil toplum kuruluşudur (www.cge-erfurt.org).
Nectarus, merkezi Litvanya’nın Daugirdiskes Köyü’nde bulunmaktadır. Nectarus Kırsal alandaki kendi merkezinde yenilikçi ve yaygın eğitim faaliyetleri düzenlenmektedir (www.nectarus.lt).
EBJW, Weimar’da yer alan enternasyonel alanda eğitim ve etkinlik faaliyetlerini destekleyen bir vakıftır (www.ejbweimar.de).
Likyalı Kaşifler, Likyalı Kâşifler Gençlik Grubu doğa, kültür, sanat ve spor başta olmak üzere insana ve dünyaya ilişkin her türlü konuda yerel, ulusal, uluslararası projeler gerçekleştirmek ve bu temalardaki projelere katılmak amacıyla bir araya gelen gençlerin oluşturduğu gönüllülük esasına dayanan bir ekiptir (www.lycianpathfinders.