You are here

5G Hakkında En Gizli –ve En Kirli- Sır

Robert Fischer, Planetizen, 19.04.2019, Türkçesi:Serkan Taşkent

5G’yi desteklemek için ihtiyaç duyulan altyapı devasa olacak. Verimlilikteki gelişmeler kulağa mükemmel gelse de 5G hakkında en gizli –ve en kirli- sırlardan biri, söz konusu ağı desteklemek için gereken enerji tüketimi.

Trump yönetimi, 5G altyapsının müşterilere sunulmasını hızlandırmak adına Cuma günü büyük bir destek açıkladı. Bu yeni planda Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC), Birleşik Devletler kablosuz spektrumunun bu zamana kadar açık artırmaya çıkmış en geniş hazinesini piyasaya sunması bekleniyor. FCC, kırsal bölgelere genişleterek, yaklaşık dört milyon mesken ve işyerine yüksek hızlı internet sunabilmek için 20 milyar dolarlık bir kaynak sundu. Ancak 5G hakkında en gizli –ve en kirli- sırlardan biri söz konusu ağı desteklemek için gereken enerji tüketimi.

Dexter Johnson, IEEE Spectrum’daki yazısında “5G’nin günümüz ağlarının hızına oranla bin kat daha fazla data aktarma vaadi gizli bir tehdit içeriyor, zira bu 5G’nin aynı zamanda bin kat daha fazla enerji harcaması demektir” diyor.

5G’yi desteklemek için gereken altyapı endüstri uzmanları dahil olmak üzere çoğu insanın algılayabileceğinden çok daha fazla olacak. Büyük baz istasyon kuleleri sayesinde kilometrelerce öteye sinyalleri ulaştırabilen mevcut 4G baz kulelerinin aksine 5G ufak menzilli sinyallerini yayabilmek için yaklaşık 3 kilometrede bir baz istasyonlarına ihtiyaç duyacak.

Şöyle özetleyelim, Birleşik Devletler’de şu anda yaklaşık 70 bin baz istasyonu var. Bu sayı oldukça fazla ancak koca bir ülkeyi kapsadığını düşünelim. Öte yandan örneğin sadece Dallas’ı 5G ile donatabilmek için yaklaşık 10 bin baz istasyonuna ihtiyaç duyulacak. Doğru duydunuz, sadece bir şehirde 10 bin anten –ve şu anda bütün Birleşik Devletler’de yaklaşık 19 bin olduğunu da dikkate alın. İnsan küçük dilini yutuyor.

5G ağını kuracak enerji miktarını tahmin etmek bir hayli zor. Hali hazırda kurulu olan baz istasyonu altyapısına daha fazla baz istasyonu eklediğimizde ağın toplam enerji tüketimi artacaktır. Ufak bir baz istasyonunun, bir baz istasyonu kulesine oranla daha az enerji tüketeceğini varsaysak bile, daha fazla baz istasyonuna ihtiyaç duyulacak olması nihayetinde enerji tüketimini de artıracak. Peki tam olarak ne kadar baz istasyonuna ihtiyaç duyulacak? Bu tam olarak belirli değil, 5G enerji tüketiminde kesin bir tahminde bulunmak da bu yüzden bir hayli zor.

Yaklaşık yüz küresel telekom operatörüyle görüşme yapan Vertiv ve teknoloji analiz firması 451 Research’e göre iyimser olmak için çok fazla sebep yok. Muhatapların %90’ından fazlası 5G’nin daha fazla enerji maliyetiyle sonuçlanacağına inanıyor. Dahası, Vertiv’in bir analizinde, 5G’nin 2026 itibarıyla toplam ağ enerji tüketimini %150-170 oranına artırabileceği iddia ediliyor.

Yine de çok vahim bir tablo çizmeyelim. Linkoping Üniversitesi’nden Doçent Emil Björnso,  5G altyapısındaki enerji tüketiminin zamanla azaltılacağını düşünüyor: “Bilgisayar işlemcilerinin zamanla çok daha verimli olması gibi, baz istasyonları da zamanla daha verimli olacaktır. Yeni nesil 5G donanımlar piyasaya yeni özellikler sunuyor, ama sonrasında bu donanımı iyileştirmek için zamanımız olacak.”

Sözün özü, bu noktada kime inanacağımız zor. Ama gerçekçi olalım: Mühendisler birtakım sorunları çözmek adına bizi birtakım yeni sorunlarla ilk defa yüz yüze bırakmıyorlar. Günümüzde Bitcoin madenciliği, örneğin, dünyadaki bütün güneş panellerinin ürettiğinden daha fazla elektrik tüketiyor.

Evet, önümüzde bir 5G meselesi var ve hızdaki, kapsamadaki ve güvenilirlikteki yenilikler kulağa prensipte hoş geliyor. Ama bu yenilikler, dünyanın enerji tüketimini kesme ve temizleme ihtiyacı hissettiği bir anda daha fazla enerji tüketimine yol açacaksa, belki de bu yenilikler için doğru zaman değildir.

Kaynak: Planetizen

Top