Açık havada eğitim çocukların ruh halini ve esenliklerini önemli derecede artırabilir.
2018 yılında yapılan bir ankette İngiltere’deki öğretmenlerin %81’i açık havada ders yapmaya daha çok vakit ayırmayı istediklerini belirtti. Fakat şehirleşmiş yerlerde karşımıza çıkan parklara ve yeşil alanlara erişimin önündeki zorluklar, açık havada eğitimin önünde engel oluşturuyor.
Bu yüzden, şehirlerdeki okullarda açık havada eğitim nasıl olabileceğini anlamaya yönelik bir araştırma yapıldı. Öncelikle, proje yürütücüleri okullardaki yeşil alanları (örn., oyun alanları, çiçek tarhları, ağaçlıklar) belirledi. Eğer okulda böyle bir alan bulunmuyorsa, dersler yürüme mesafesindeki parklar ya da başka yeşil alanlarda gerçekleştirildi.
Öğrencilerin açık havada gerçekleştirilen dersler boyunca bir hayli mutlu, yaratıcı ve ilgili oldukları görüldü. Özellikle motor becerilerinde, iletişim ve işbirliği kurmada önemli adımlar attılar.
Temel yeteneklerindeki olumlu gelişimlere rağmen öğretmenlerin çekimser kalmasının belli sebeplerden dolayı olduğu düşünülüyor. Öncelikle, öğretmenler öğrencilerini dışarıda geçirilecek derslere hazırlamakta (örn., su geçirmez mont giydirmek) zorlandığı zamanlar oldu. Bazı öğretmenler ise açık havada eğitime pek hevesli değildi ya da biraz çekimser hissediyorlardı. Son olarak, öğretmenler proje yürütücülerinin yardımıyla yaptıkları aktiviteleri ileride kendi başlarına uygulayabilme konusunda kendilerine pek güvenmiyorlardı.
Fakat, zaman geçtikçe ve proje yürütücüleriyle öğretmenler arasındaki uyum arttıkça, bu engeller de aşıldı. Planlama ve hazırlanma daha verimli hale geldi ve öğretmenler açık havada eğitime karşı kendilerine daha güvenir oldular. Ayrıca, dersin yapılacağı dışarıdaki alan okula ne kadar yakın olursa öğretmenlerin de açık havada eğitime karşı önyargılarının o ölçüde azaldığı görüldü.
Kaynak: City Monitor