Kanal İstanbul Çalıştay Raporu Yayınlandı
İBB tarafından 10 Ocak 2020’de yapılan ve Kanal İstanbul Projesini maliyet analizinden finansmanına, mekânsal planlama boyutundan ekoloji ve iklim üzerinde yaratacağı etkilere, sosyal yaÅŸama iliÅŸkin sonuçlarından projenin hukuki çerçevesi ve güvenlik boyutuna, afet ve deprem riskinden yurttaÅŸların projeye iliÅŸkin karar süreçlerine katılımına kadar her yönüyle kapsamlı bir ÅŸekilde tartışmaya açan çalıştayın raporu yayınlandı.
Raporun sunuÅŸunda ÅŸu ifadelere yer verildi:
“Bu çalıştay raporu Kanal İstanbul Projesinin çevre, iklim, toplumsal doku, kültürel varlıklar ve uluslararası iliÅŸkiler açısından yaratacağı yıkıcı sonuçları her yönüyle detaylı olarak ele alıyor. Kanal İstanbul’u bir an evvel hayata geçirmek için sergilenen bu iÅŸtah sadece mega projeleri ayakta tutma kaygısından ibaret deÄŸil elbette. 2008 krizinin yarattığı ucuz kredi olanaklarıyla geliÅŸip serpilen inÅŸaata dayalı büyüme modelinin sürdürülebilmesi için kamusal çıkarı, toplumsal faydayı ve doÄŸayı hiçe sayan mega projelere devam etmekten baÅŸka bir çare görmemek elbette siyasal bir tercih. Gelir dağılımındaki eÅŸitsizliÄŸi azaltmak, yurttaÅŸların insanca yaÅŸayabilecek ücretlerle çalışmalarını saÄŸlamak, eÄŸitim ve saÄŸlık gibi en hayati kamusal hizmetler üzerindeki piyasa baskısını azaltmak, kentsel hizmetleri daha ucuz ve kaliteli hale getirmek, doÄŸayı korumak ve daha yaÅŸanabilir bir kent yaratmak için iklim krizine karşı önlemler almak yerine kamunun parasının Kanal İstanbul gibi bir projeye harcama hevesinin toplumun genel faydasından ziyade ancak bir avuç insana yarar saÄŸlayacağı ortada. Kanal İstanbul Projesinin yapımı, İstanbul BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından hazırlanan 2009 tarihli Çevre Düzeni Planı’nda yasaya aykırı yapılan deÄŸiÅŸiklikler ve bilimsel niteliÄŸi tartışmalı, onlarca hususta ciddi muÄŸlaklıklar içeren Çevresel Etki DeÄŸerlendirme (ÇED) Raporuyla meÅŸrulaÅŸtırılmak isteniyor. Kanal İstanbul Çalıştayı maliyet analizinden finansmanına, çevre ve iklim üzerinde yaratacağı etkilerden sosyal yaÅŸama iliÅŸkin sonuçlarına kadar birçok konuda bilimsel kaygılara cevap veremeyen bu belgelerdeki veri ve sonuçları analiz etmek ve tartışmak için düzenlendi. Davet edilen bilim insanları ve uzmanlar Kanal İstanbul Projesinin her aÅŸamada yaratacağı sonuçları finansman, kentsel planlama, ulaşım, çevre ve su kaynakları, toplumsal doku, ulusal güvenlik, deprem, kültürel miras ve tarım baÅŸlıkları altında detaylı bir ÅŸekilde tartıştılar.”
Çalıştayda, “Kanal İstanbul’un Ekonomi PolitiÄŸi”, “Mekânsal Planlama, Åžehircilik ve Ulaşım”, “Çevresel Boyut, Su ve Ekoloji”, “Toplumsal Boyut ve Katılım”, “Hukuki Çerçeve ve Güvenlik”, “Afet Riski ve Depremsellik”, “Mekânsal Planlama, Åžehircilik ve Kültürel Miras” ve “Çevresel Boyut: Tarım, İklim ve Ekoloji” baÅŸlıklarıyla 8 oturum yapılmış ve bu oturumlarda alanlarında uzman 40 konuÅŸmacı yer almıştı. Raporda bu oturumlar dışında yine uzman isimlerle yapılmış 6 adet röportaj yer alıyor.
Rapora ulaşmak için burayı tıklayınız.
Haber Fotoğrafı: Caner Özkan