You are here

Kalabalık Kentler Metro Trenlerinde Koltukları Kaldırma Eğiliminde

Bloomberg CityLab

Seul, metro sistemindeki sıkışıklığı azaltmak için bazı metro trenlerinde koltukları kaldırıyor.

Metro ağını işleten Seul Metro geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamayla, Ocak ayından itibaren 4 ve 7 numaralı metro hatlarındaki iki kompartımanın koltuklarını yoğun saatlerde kaldırarak 12,6 metrekarelik bir alan açacağını duyurmuştu. Bir vagonların normal kapasitesi 160 kişiden oluşurken, koltukların kaldırılmasıyla daha fazla kişi taşıması hedefleniyor.

Bu iki hattan biri şehrin güneybatısından kuzeydoğusuna, diğeri ise kuzeyden güneye uzanıyor. İki hat günlük olarak % 193.4 ve % 164.2’lik doluluk oranlarına ulaşırken, işletici firmanın bu yeni uygulamasıyla doluluk oranlarının düşmesi bekleniyor.

Seul Metrosu’nun koltuksuz vagonları.

Seul Büyükşehir Hükümeti’ne göre Güney Kore başkentinin metro sistemi dünyanın en yoğun sistemlerinden biri ve geçen yıl günde ortalama 4.3 milyon yolcu taşıdı. Diğer taraftan, Seul aşırı kalabalığı azaltmak için böyle bir yöntemi deneyen ilk şehir değil. Bangkok’un hızlı tren idaresi de 2017 yılından başlayarak bazı vagonlardaki koltukları kaldırmayı denemeye başladı. Taipei Belediye Başkanı bu yıl yaptığı açıklamada planının işe yaradığını ve Wenhu hattında daha fazla koltuğu kaldırmaya devam edeceklerini söyledi.

Geçtiğimiz Nisan ayında, doluluk  açısından uzun süredir en kötü hatlardan biri olarak kabul edilen Gimpo Gold Hattında kalabalık nedeniyle baygınlık geçirme vakalarına rastlanmıştı. Metro kullanıcılarının, politikacıların metro vagonlarında oluşan kalabalığı bizzat tecrübe etmeleri yönündeki çağrılarına yanıt olarak Başkan Yoon Suk Yeol, 2022’deki seçim kampanyası sırasında Gimpo Gold Line’a binmiş ve ulaşım sistemini iyileştirme sözü vermişti.

Muhalefet kanadından bir milletvekiline göre, Eylül 2019 sonu ile 2023 yılı Mart ayı sonu arasında Gimpo hattında 151 vaka meydana gelirken; bu vakaların %40’ından fazlası baş dönmesi, ayakta dururken bayılma ve nefes almada zorluk gibi aşırı kalabalıktan kaynaklanmıştır.

Güney Kore İçişleri ve Güvenlik Bakanlığı da geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, hükümetin metro platformlarındaki sıkışıklığı tahmin etmek için yapay zeka tabanlı bir sistem geliştirdiğini ve bu sistemin Seul metrosunda pilot olarak uygulanacağını duyurmuştu. Sistemin, platformlarda kaç kişinin durduğu, hangi kapılarda biniş ve iniş yaptığı gibi ölçütleri izleyerek, beklenmedik bir artış olması durumunda sıkışıklığı gidermek için önlemler alacağı öne sürülüyor.

Kaynak: Bloomberg CityLab

Top