Jegg Goodell, 25.02.2018 / Çeviri: Ozan Uludağ
Rolling Stone dergisinde yayımlanan bir makalede iklim değişikliğinin yol açtığı kitlesel göçün endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çekiliyor. Makaleyi kaleme alan Jeff Goodell’in anektod bulmak için tarih kitaplarını karıştırmasına gerek kalmamış. ABD’de yaşanan Harvey Kasırgası’nın ardından yaşadıkları eyaleti terk etmek zorunda kalan Teksas ve Lousiana sakinleriyle ilgili bol miktarda öykü mevcut. Örneğin felaketin ardından yapılan bir çalışma, sel baskınına maruz kalan bölgelerde yaşayanların yüzde 30’unun kiralarını ve konut kredilerini aksattığını ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların 4’te 1’i ise gıda harcamalarını karşılamakta zorlandıklarını ifade ediyor. Ancak, Harvey Kasırgası geçtiğimiz yıl hava durumunda yaşanan trajedinin yalnızca bir bölümünü oluşturuyor.
2017 yılında ABD’de yaşanan bir dizi iklim değişikliği felaketi toplamda 306 milyar dolar zarara ve 300’ü aşkın insanın hayatına mal oldu. Bunların başında Atlas Okyanusu kıyılarında yaşanan 6 büyük kasırga, ABD’nin Batı eyaletlerinde çıkan ve büyük bir hızla yayılan yangınlar, toprak kaymaları ve ülke çapında etkili olan sıcaklık rekorları geliyor. Bunlara ek olarak, Maria Kasırgası’nın ardından 300.000 Porto Riko’lu ülkelerini terk edip Florida’ya sığınmak durumunda kaldı. Uzmanlara göre geçtiğimiz yıl iklim ve hava durumuna bağlı olaylar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Amerikalıların sayısı 1 milyonu aşıyor.
Goodell’e göre halihazırda iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine maruz kalan yerleşim yerlerinin yeniden inşasını ummak pek gerçekçi değil. Zira şimdiden böylesi bir yıkım söz konusuyken gelecekteki olağanüstü hava durumu olaylarının ve uzun vadeli kuraklığın ancak daha kötü sonuçlar doğurması beklenebilir. Bilim insanları, ABD de dahil olmak üzere Dünya’nın pek çok bölgesinde ikamet edilebilir yerlerin kompozisyonunda büyük bir değişimin yaklaşmakta olduğu yönünde uyarılarda bulunuyor.
Yakın zamanda Nature Climate Change dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre 2050 yılına gelindiğinde Dünya’daki kara parçalarının yüzde 30’unda çöl koşullarının hakim olması bekleniyor. Asya, Avrupa, Afrika ve Güney Avustralya’daki geniş mera ve düzlüklerin de dahil olduğu bu bölgelerin halihazırdaki toplam nüfusu 1,5 milyarı buluyor.
Yazısında bilimsel araştırmalardan edinilen bulgulara da yer veren Goodell, Katrina Kasırgası’nın yaralarını saran New Orleans’ın durumunu, Phoenix’te yaşanan aşırı sıcaklığın yarattığı ruh halini, yükselen deniz seviyesinin ve su baskınlarının Florida’daki konut fiyatlarına etkisini irderliyor. Ayrıca yazıda yer verilen bir haritada iklim değişikliğinin olası ‘‘kazanan ve kaybedenleri’’ gösteriliyor.
Kaynak: Planetizen, RollingStone