İzlanda’nın başkenti, kentsel yayılmayı engelleyerek ve yürümeyi, bisiklete binmeyi ve toplu taşıma kullanmayı teşvik ederek, sera gazı emisyonlarını 2040’a kadar sıfıra indirmeyi planlıyor.
Jeotermal enerjiyi kullanması nedeniyle “temiz enerjinin yeri” olarak lanse edilen İzlanda’nın başkenti Reykjavík, şimdi de dünyanın ilk sıfır karbon salımlı kenti olmaya hazırlanıyor.
Geçen ay, İzlanda, Paris İklim Anlaşması’nı ilk onaylayan ülkelerden biri olduktan kısa bir süre sonra, Reykjavík, 2040 yılına kadar karbon emisyonunu sıfırlamayı hedeflediğini açıkladı. Kent, 2013 yılında kişi başına düşen 2.8 tonluk sera gazı emisyonunu, büyük ölçüde kentsel yayılmayı tersine çevirmek için kentin formunu değiştirerek ve İzlandalıları yürümeye, bisiklete binmeye ve toplu taşımayı kullanmaya teşvik ederek sıfıra indirecek.
Reykjavík, jeotermal enerjiyi kullandığı için, kişi başına 16.5 tonluk karbon ayak izine sahip ABD’ye göre oldukça avantajlı durumda. Dünyanın en kuzeydeki başkenti olan kent, metropoliten alanında İzlanda nüfusunun %60’ını barındırıyor ve sadece 120.000’in biraz üzerinde bir nüfusa sahip. İzlanda’nın jeotermal kaynakları ülke turizminde önemli bir artış sağlamasının yanı sıra Reykjavík’teki evlerin tümünde jeotermal ısıtma ve %100 hidroelektrik enerji kullanımına da imkan tanıyor.
Daha İyi Bir Ulaşım
Doğal enerjiye sahip oldukları kadar, belli bir tavır alma ve burada yaşayan insanları eğitme konusunda da çok şanslı olduklarını belirten Çevre ve Planlama Departmanı Müdürü Ólöf Örvarsdóttir, “Bunu başarabileceğimizi düşünüyorum, ancak en büyük sorun ulaşım.” diyor. Bu sorunu çözmek için Reykjavík, bisiklet yollarına bu yıl 3.3 milyon sterlin (yaklaşık 13 milyon TL) yatırım yapmayı, daha fazla elektrikli araç sarj noktası oluşturmayı ve 6 komşu belediye ile yeni bir hızlı otobüs ve hafif raylı sistem üzerinde çalışmayı planlıyor.
Kent, zaten bir otobüs sistemine sahip, ancak insanların yalnızca %4’ü bunu kullanıyor. Bu nedenle, belediye, 2030 yılına kadar toplu taşıma kullanımını 3 katına, bisiklete binme oranını ise %19’den %30’un üzerine çıkarmayı hedefliyor ve 9 bin kamu çalışanını ve diğer yurttaşları, ücretsiz otopark ve vergi indirimi yoluyla elektrikli araba kullanmaya teşvik ediyor.
Kentsel Yayılmayı Durdurma
Kentsel büyüme çıkmazını çözmenin, ulaşımdan kaynaklanın emisyonların %80’nini azaltacağını savunan Reykjavík Ulaşım ve Kentsel Tasarım Müdürü Þorsteinn Hermannsson, kent sakinlerini banliyölerde değil kentte yaşayamaya ikna etmek için bir projeye başlayacaklarını söylüyor. “Reykjavík, tıpkı bir Amerkan kenti gibi oldukça yayılmış durumda ve bu durum özel araç kullanımını da beraberinde getiriyor.” diyen Hermannsson, kentin dışarıya doğru değil içeriye doğru büyümesi gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: The Guardian