İspanya’nın 2050 iklim eylem planının bir parçası olarak bazı kısa mesafeli iç hat uçuşlarını yasaklayacağı açıklandı. Hangi uçuşların iptal edileceğine karar vermek için kullanılacak ölçüt, temel olarak aynı iki noktayı iki buçuk saatten daha kısa sürede birbirine bağlayabilecek bir hızlı tren rotasının olup olmadığına bağlı olacak.
Güvenlik kontrolleri, check-in, bagaj yükleme, boşaltma ve alma süreleri ve havaalanlarının şehirlerin dışında, tren istasyonlarının ise şehir merkezinde olması gibi faktörler hesaba katıldığında uçaklar daha hızlı uçsa bile çoğu durumda demiryolu ile seyahat etmek aynı hızda ya da daha hızlı olmaktadır. Bununla birlikte, her iki seyahat şekli arasın CO2 emisyonları çetelesinde önemli farklar ortaya çıkmaktadır.
İspanya’daki iç hat uçuş yasağı ne kadar etkili olacak?
Uçuş kısıtlaması, ulusal koalisyon hükümeti tarafından İspanyol Kongresi’nde yapılan bir anlaşmanın parçası. 2021’den bu yana bir politika olarak düşünülüyor. Aslında kısa mesafeli uçuşlarda bu tür bir yasağı halihazırda uygulayan bir başka Avrupa ülkesi daha var: Fransa. Kuzey komşusu, geçtiğimiz Mayıs ayında 2,5 saatlik tren bağlantısı alternatifi olan iç hat uçuşlarını yasakladı. Ancak eleştirmenler nihai etkinin asgari düzeyde olduğunu söylüyor.
Sorun, önerilen mevzuatın “uluslararası rotalarla bağlantılı merkez havalimanları” için bir istisna olacağını belirten bir madde içermesi. Madrid’in İspanya’daki merkezi konumu ve aynı zamanda uluslararası uçuş merkezi statüsü göz önüne alındığında ki bu Barselona için de geçerli, günün sonunda, yeni mevzuatla kesilecek iç hat uçuşlarının sayısının da muhtemelen minimum olacağı anlamına geliyor.
Dolayısıyla, emisyonların azaltılmasında belirgin bir iyileşme sağlamak için yeterli olmayacaktır. Muhalefetteki politikacılar şimdiden bu hamleyi İspanya’yı “daha az rekabetçi” hale getireceği ve çevre üzerinde kayda değer bir olumlu etki yaratmayacağı gerekçesiyle eleştiriyor.
Kaynak: The Mayor