Hollanda’nın Rotterdam kentinde dünyanın ilk hava temizleme kulesi kullanılmaya başlandı. Hollandalı sanatçı Daan Roosegarde tarafından tasarlanan yedi metrelik hava temizleme kulesi, dev bir elektrik süpürgesi gibi kirli havayı emerek, kullandığı ion teknolojisiyle filtreliyor ve daha sonra kulenin hava deliklerinden temiz havayı baloncuklar halinde dışarı salıyor. Roosegaarde, kulenin saatte 30 bin metreküp havayı temizleyebildiğini belirtiyor.
The Guardian’da yer alan bir habere göre, yapılan araştırmalar her yıl üç milyon insanın hava kirliliği nedeniyle erken öldüğünü ortaya koyuyor. Sorun çözülmediği takdirde, 2050 yılına dek bu rakamın iki katına çıkacağı tahmin ediliyor.
Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Ebutalip, konuyla ilgili olarak şöyle konuşuyor: “Hava temizleyen kule, yalnızca siyaset alanına sıkıştırılmaması gereken bir tartışma başlığına katkı sunuyor. Hava kirliliği hepimizi etkileyen bir konu ve ciddi bir biçimde tartışılması gerekiyor. Ancak yine de Daan Roosegaarde gibi yenilikçi beyinlerin bu diyalogu bir başka düzeyden başlatması da ihtiyaç duyduğumuz bir şey.”
Danimarka merkezli, sürdürülebilirlik üzerine faaliyet gösteren bir düşünce kuruluşunda araştırmacı olarak görev yapan Esben Alslund-Lanthén’e göre, bu filtre geniş ölçekli bir çevre çözümü değil ancak farkındalığın artması ve kentlerdeki kirliliğin boyutlarını sergilemek için kullanışlı olabilir
Ancak filtreye Rotterdam’dan ve havanın genellikle temiz olduğu Batı Avrupa’dan ziyade gelişmekte olan ülkelerin büyük kentlerinin daha çok ihtiyacı var. Örneğin Çin ve Malezya gibi ülkelerde hava kalitesi çok daha düşük. Kulenin yaratıcıları da, bunu düşünerek Rotterdam’da bir süre tuttuktan sonra kuleyi Pekin’e taşımayı ve orada test etmeyi planladıklarını belirtiyor.