Gazete Kadıköy / Fırat Fıstık
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Yerelleştirilmesinde İyi Örnekler Kitabı’nda Türkiye genelinde eğitim, eşitlik ve katılım, sağlık, çevre ve iklim, istihdam, sosyal hizmet ve kentsel planlama, erişilebilirlik politikalarında yereldeki iyi örnekler derlendi. Kitabı yayına hazırlayan Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği (YERELİZ) kurucularından Elif Avcı, yerel belediyeler konusunda hep dışarıdan örneklerin verildiğinden yakınıyor ve “Türkiye’deki örnekleri kimse bilmiyor, bunlar paylaşılmıyor. Aynı parti sadece kendi yerel yönetimlerini yaygınlaştırmaya çalışıyor. Onlar arasında bile rekabet var. Biz hem yereller arasındaki işbirliğini arttırmak hem de iyi olan yerel projeleri görünür kılarak ilham kaynağı olmasını istedik.” diyor.
“Kimse Botla Gezmeyecekti”
Kitapta 64 örnek var. Bu sayıyı çok arttırmak istediklerini ancak kendilerine engel olduklarını vurgulayan Avcı yerel yönetim projelerinin önemini şöyle örnekliyor: “Mesela İklim sözleşmesini esas alalım. Bu konuda imzalanan anlaşmalar, sözleşmeler var. Peki, kaç belediyenin iklim eylem planı var? En fazla 13. Geçen temmuzda biliyorsunuz dolu yağdı. Bir iklim eylem planları olsaydı şehrin ortasında belki de kimse botla gezmeyecekti.”
Elif Avcı, Belediye Kanunu’nun aslında gelişkin olduğunu belirtirken “Yurttaşların belediyelerden beklentileri konusunda da kopukluk var. Aslında belediye faaliyetlerini katılım esasıyla yapmalı. İnsanlar sadece çöp ve yoldan şikâyet ediyorlar, belediyeyle ilişkisi vergi ödeme, evlilik vs üzerine. Belediyenin ne yapacağına dair fikirleri yok. Burs bile verebilir belediye bunu istemiyorlar çünkü bilmiyorlar. Belediye de ‘benim insanım bunu istiyor’ diye yapmıyor bu projeleri. En başta yurttaşta da bu duyarlılığı sağlayabilir iyi örnekler kitabı” ifadelerini kullanıyor.
“İDEA Çok Değerli”
Yerel çaplı yapılan iyi örneklerin sergilendiği çalışmada Kadıköy Belediyesi’nin hayata geçirdiği Kadıköy Akademi, İDEA ve Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası yer alıyor. Kadıköy’de özellikle İDEA projesine değinen Avcı, “İDEA bir belediyenin yeni neslin ihtiyaçlarını görmesi bakımından çok değerli ve anlamlı” görüşünde. Kreşlere ayrı bir anlam atfedilmesi gerektiğini vurguluyor ve kadının istihdama katılımında çok önemli işlevi olduğunu belirtiyor.
Kadıköy dışında dikkat çeken uygulamalar arasında; katılım açısından Nilüfer Belediyesi’nin mahalle komiteleri, sağlık konusunda Şişli Belediyesi’nin LGBTİ dostu jinekoloji merkezi, çevre bakımından İzmir Belediyesi’nin elektrikli halk otobüsleri projesi, istihdam açısından Ovacık’taki tarımsal kalkınma projesi, toplumsal cinsiyet için Diyarbakır’daki kadın otobüs sürücüleri ve Bağlar kadın semt pazarı, sosyal hizmet alanında ise Sultanbeyli mülteciler için toplum merkezi gibi projeler var. Yereliz Derneği aynı zamanda Nisan sonunda dünyadan iyi örnekler hakkında da bir kitap çıkartmaya hazırlanıyor.
Türkiye’deki yerel yönetimlerin projelerinin yer aldığı 56 sayfalık kitap Malala Yousafzai’nin şu sözleriyle bitiyor: “Eğer geleceğinizi aydınlık görmek istiyorsanız hemen çalışmaya
başlamanız gerekiyor. Başkasını beklememelisiniz.”
Kitaba online olarak ulaşmak isteyenler burayı tıklayabilir.