Paris kent yönetimi, kenti daha yeşil, daha fazla insan ve çocuk dostu hale getirme hedefi için, cadde üzerindeki 140.000 araçlık park yerinin yarısını kaldırmaya hazırlanıyor.
Yetkililer, daha çevre dostu ulaşım seçenekleri ve eğlence arayışları için özellikle dar ve konut alanlarındaki sokaklarda yaklaşık 70.000 yer üstü park yerini kaldırmak istiyor. Kalan alanlar için öncelik konut sakinlerine ve işyerlerine verilecek, engelli yerleri ise kaldırılmayacak.
Yerel makamlar, çoğu konut alanlarında bulunan park yerlerinin yerine ne yapılacağını sakinlere danışıyor. Seçenekler arasında daha fazla ağaç ve bitki, gıda gübreleme alanları, çocuk oyun alanları, bisiklet park alanları ve hijyenik umumi tuvaletler bulunuyor.
Paris planları, belediye başkanı Hidalgo’nun seçim kampanyası esnasında, yani COVID-19 salgınından önce de vardı, ancak salgın, dünya çapında yönetimleri, dış mekan kullanımlarını yeniden düşünmeye sevk etti. Ve sonuç olarak pandemi, yolda daha az arabaya sahip olmanın çevreye ve halk sağlığına sağladığı faydaları gösterdi…
Dünyadaki birçok kent, araçsız altyapı uygulamaları ve kentsel ortamı iyileştirmek için koronavirüs karantinalarını kullandı. Estonya’nın başkenti Tallinn, mahalleleri birbirine bağlamak için 13,5 kilometrelik bir yeşil koridor yaptı; Londra, Streetspace planı ile yürüyüş ve bisiklet için daha fazla alan yaratmayı hedefliyor; Barselona da yoğun bir şekilde kirlenen Eixample bölgesindeki her üç yoldan birinin yeşil alana dönüşmesi ve caddeleri arabalardan geri almak için 10 yıllık bir plan açıkladı.
Kaynak: Child in the City