Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, geçtiğimiz hafta kentin tüm ulaşım sisteminden gelen emisyonları 2050 yılına kadar sıfıra indiren bir ulaşım planını yayınladı.
Aşamalar halinde gerçekleşecek olan plan, tüm taksi ve Uber gibi özel kiralık araçların 2033 yılına kadar sıfır emisyonlu olmasını gerektiriyor. Bunu 2037 yılına kadar kent otobüsleri takip edecek ve geri kalan tüm araçlar 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu olacak. Plan, aynı zamanda 2025’te başlayan ve sonunda şehrin tamamını kapsayan emisyonsuz kent alanlarının kademeli olarak uygulanmasını da içeriyor.
Bu ulaşım planı, Londra’da devam etmekte olan tek akıllı şehir projesi değil. Haziran ayının başlarında Khan, yeşil teknolojiye odaklanacak olan yeni bir kuluçka merkeziyle İngiltere’nin başkentini dünyanın önde gelen akıllı şehirlerinden biri haline getirme niyetini açıklamıştı. Buna ek olarak, Londra’nın araç emisyonlarının azaltılması konusunda bazı deneyimleri de mevcut. Düşük emisyon bölgesi uygulaması, 2008’den beri Londra’nın bir bölümüne girmek için araçların ücret ödediği bir vergi sistemini kapsıyor. Ayrıca bu yılın başlarında, Londra Belediye Binası’nın ultra düşük emisyon bölgesi ilan edilmesi sayesinde, 2020 yılına kadar emisyonlarda % 50’lik bir azalma olacağı umuluyor.
Ulusal Atmosferdeki Emisyon Envanteri’nin (National Atmospheric Emissions Inventory) verilerini kullanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, Haziran ayındaki hava kalitesi uyarılarına ve Ocak ayındaki hava kirliliğinin rekor seviyeye ulaşmasına rağmen, düşük emisyon bölgesi gibi çabalar, Londra’yı İngiltere’nin en düşük karbon salınımlı şehirlerinden biri haline getirdi.
Sıfır Emisyon, kent yönetiminin 2030 yılına kadar Londra otobüslerinden kaynaklanan tüm kazaları sonlandırmayı ve 2041 yılına kadar trafik kazalarının neden olduğu tüm ölüm ve ciddi yaralanma vakalarını ortadan kaldırmayı amaçladığı ulaşım planın bir parçası. Londra sokaklarını değiştirme, toplu taşıma araçlarını geliştirme ve yeni evler ve iş fırsatları yaratma planlarını ortaya koyan Belediye Başkanı’nın Ulaşım Stratejisi, 2 Ekim 2017’ye kadar halkın görüşleri ve geri bildirimlerine açık olacak.
Planın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: SmartCitiesDIVE