Dünyamız hızla kentleşiyor. Üstelik 2015 yılından itibaren dünya nüfusunun yarıdan fazlası kentsel bir yerleşim biriminde yaşıyor. Bu, dünyanın sadece %30’unun kentli olduğu 20. yüzyılın ortalarından itibaren hızlı bir yükseliş anlamına geliyor. Ve ilginçtir ki Oxford Üniversitesi Malaria Atlas Projesi’nin Nature Dergisi’nde yayınlanan yeni bir çalışmasına göre, doğrudan hareketli bir şehirde yaşamayanlar bile kentsel alanlara kolaylıkla erişebiliyorlar.
Araştırma, 2015 yılında tüm insanların %80.7’sinin bir şehre bir saatlik bir mesafede yaşadığını gösteriyor. Bu iki rakamı birleştirin; bunlar dünya ölçeğindeki göçe dair çarpıcı bir görünümdür. Google’dan, Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi’nden (Joint Research Centre of the European Union) ve Twente Üniversitesi’nden (Hollanda) katılımcıların da dahil olduğu araştırmacılar, Google Earth Engine ve Open Street Map’teki* bilgileri kullanarak kentsel merkezlere seyahat sürelerini gösteren bir harita oluşturdular. Bu, onlara, insan hareketliliğinin eğitim, gelir seviyesi ve sağlık gibi sosyo-ekonomik faktörlerle nasıl bir bağ içerdiğine dair benzersiz bilgiler verdi.
Malaria Atlas Project, bir açıklamasında, “Şehirler, insanların refahını destekleyen ve yükselten, bankacılık, eğitim, iş ve sağlık hizmeti gibi aktivitelerin yoğunlaştığı alanlardır. Kent merkezlerine erişimi sınırlı olan nüfusun belirlenmesi, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ndeki ilerlemeyi ortaya çıkarmak için önemli bir veri kaynağı sağlıyor.” ifadesini kullandı. Sahraaltı Afrika gibi bazı bölgelerde, şehre erişim önemli bir zenginlik göstergesidir ve düşük gelirli insanların yalnızca %50’si şehre bir saatlik mesafede yaşarlar. Bu durum, yüksek gelirli insanların yaşadığı bölgelerin şehre bir saatten kısa bir zaman diliminde ulaşabilme oranı olan %90.7 ile tam bir karşıtlık içindedir.
Bununla birlikte, araştırmacılar kentsel ve kırsal alanlar arasındaki ulaşılabilirliğin her zaman olumlu bir şey olmadığına da dikkat çekmek için hızlı davranıyorlar. Söylediklerine göre, “insanların uzak bölgelere erişimini kolaylaştırmak, el değmemiş doğal alanların vasıflarını yitirme ihtimallerini de atırır.”
Malaria Atlas Projesi’nin interaktif haritasına buradan ulaşabilir, farklı katman seçeneklerini soldaki menüden değiştirebilirsiniz.
* Open Street Map: Açık kaynaklı ve dünyanın her tarafından gönüllülerin oluşturdukları bir dünya haritası projesidir.
Kaynak: My Modern Met