Kadıköy Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü Barınak Sorumlusu Veteriner Hekim Murat Çırak, geçtiğimiz günlerde Almanya’nın Düsseldorf kentine yaptığı bir gezisinde, bir hayvan barınağını da ziyaret etti. Gözlemlerini kaleme alan Murat Çırak’ın yazısını olduğu gibi paylaşıyoruz.
Düsseldorf Kuzey Ren-Vesfalya eyaletinin başkentidir. Burası, Ren Nehri kıyısında kurulmuş bir moda ve fuar kentidir. 4 Ocak 2018’de Düsseldorf’ta Tireheim tabelasını takip ederek, barınağa ulaşıyoruz. Daha önceden aradığımız Barınak Müdürü Frank GASSMANN bizi sıcak karşılıyor. Üniversiteye kadar Almanya’da okuduğum için müdürle iyi iletişim kurabiliyorum.
Barınak; İkinci Dünya Savaşı’nda Frau Clara VAHRENHOLZ adında bir hayvanseverin, savaşta yaralanan, aç kalan ve yardıma ihtiyacı olan hayvanlar için küçük bir baraka kurmasıyla faaliyetine başlamış. Savaşta askerlerin kullandığı ve sonrasında terk edilen harabeler, hayvan barınağına dönüştürülmüş ve zamanla bugünkü halini almış.
Barınakta bir müdür, üç veteriner hekim, iki veteriner tekniker, toplam 35 personel ve 60 gönüllü bulunuyor. Gönüllüler barınaktaki köpeklere, barınağın hemen yanı başındaki ormanlık alanda yürüyüş yaptırabiliyor.
Barınak dört ana bölümden oluşuyor; kedi, köpek, kuş ve kemirgenler bölümü. Yani bizim bildiğimiz barınaklardan, anlayış ve dizayn olarak farklı.
Barınak içi detaylara girmeden küçük bilgiler vereyim.
2016 yılına ait istatistikler:
Köpek;
214 Adet köpek başıboş bulunmuş.
177 Adet köpek sahibi tarafından barınağa terk edilmiş,
121 Adet köpeğe kötü bakım sebebi ile el konulmuş.
62 Adet köpeğe gümrükte el konulmuş.
Kedi;
410 Adet kedi başıboş sokakta bulunmuş.
358 Adet kedi sahibi tarafından barınağa terk edilmiş.
97 Adet kediye kötü muamele sonucu el konulmuş.
62 Adet kediye gümrükte el konulmuş.
Kuşlardan;
22 Kanarya
82 Muhabbet kuşu
22 Küçük Papağan
64 Adet diğer kuşlardan barınağa giriş olmuş.
Ayrıca, değişik büyüklükteki fareler, hamster, ratlar, chinchilla, ev faresi ve tavşanlar gibi kemirgenlerden toplam 439 adet barınağa giriş yapmış. Son olarak;
434 adet yaban hayvanı
252 yabani kuş
Toplamda 2768 hayvan 2016 yılında barınağa alınmıştır.
Yuvalandırma
224 köpek, 582 kedi, 250 kemirgen ve 145 adet kuş, 2016 yılında sahiplendirilmiş.
261 adet hayvana ise kötü muamele gördüğü için hayvan polisi tarafından el konulmuş.
Bir örnek: Arabanın içinde bırakılmış bir hayvan, sahibi uzun süre gelmez ise ve biri polise ihbar ederse anında korumaya alınır.
Barınakta ameliyat olmuş ya da sevgiye muhtaç hayvanlar, immun sistemlerine iyi geldiği için geçici yuva olarak ailelere verilmektedir.
Barınak için muhteşem bir internet sayfası da kurmuşlar. O sayfaya barınaktaki tüm hayvanları özellikleri ile beraber yüklemişler. Eğer hayvanınız kaybolduysa sayfadaki formu dolduruyorsunuz. Kayıp hayvanları bulmada bu site çok işe yarıyormuş. Bu siteye ayrıca sahiplendirmek istediğiniz hayvanın resmini de yükleyebiliyorsunuz.
Sahiplenme Parayla
Bizden farklı sahiplendirmeler para ile yapılıyor:
Köpeklerde 2 yaşına kadar 250 Euro, 2-7 yaş arası 200 Euro, 8 yaş 150 Euro ve çift almak isteniyorsa karşılıklı anlaşmaya bağlı.
Kedilerde tek 95 Euro, çifti ise anlaşmaya bağlı.
Kuşlarda 20 İle 200 Euro arası değişiyor.
Kemirgenlerde ise 15 İle 100 Euro arası değişiyor.
Sahiplendirilen her hayvan Simone KUHLEBER tarafından takip ediliyor. Kuhleber’in ceza yazma ve hayvana el koyma yetkisi var. Sahiplendirme evraklarında ‘’Vertrauen is gut. kontrolle ist besser’’ yani ‘’Güven iyidir ancak kontrol daha iyidir.” yazılı. İlgimi çeken bir detay da koca bir panonun olması ve orada mallarını barınağa bağışlayanların listesinin yazıyor olmasıydı.
Barınak Bölümleri
Kedi barınağı;
Büyük bir villa gibi inşa edilmiş ve içeriden odalara ayrılmıştır. Bu odalar bildiğimiz boyuttaki odalardan oluşmaktadır. Her odanın içerisinde kedi sayısı kadar kedi kumu, mama kabı ve oyuncakları bulunmaktadır. Her odanın girişinde bol miktarda kedi oyuncakları ve içerideki kedilerin detaylı bilgilerini içeren bir bölüm vardır. Kedi oyuncakları kedilerin psikolojilerine çok iyi gelmektedir. Ve her odaya da bunlardan bol miktarda bırakmışlar. Çok dikkatimi çeken detay da; bir aile çocukları ile birlikte kedi odasında vakit geçiriyordu. Ailenin çocukları kedilere masallar okuyorlardı.
Köpek barınağı;
Tasarımı Türkiye’deki barınaklara çok benziyor, sadece iç kısım zeminleri tamamen epoksi ile kapatılmış. Çok miktarda kangal köpeğinin olması dikkatimi çekti. Barınak içerisinde 7 adet büyük çim gezdirme alanları var. Barınağın her köşesine kaka poşetleri asılmış. Köpekler bizden farklı olarak agresif ve agresif olmayan köpekler diye kategorize ediliyorlar. Bir Golden agresif kategorisine girebiliyor ya da bir pitbull davranış itibari ile agresif olmayan gruba girebiliyor. Agresif olmayan köpekler sahiplendiriliyor. Yalnız sahiplendirme ücretleri pitbull cinsinde 350 Euro olabilirken terrier cinsinde 150 Euro olabiliyor. Yukarıda detayları belirtmiştim.
Kuşlar bölümünde her kuşun özeliğine göre bölümler yapılmış ve orada çalışanlar kuşlar konusunda çok ciddi eğitime tabii tutulmuşlar.
Kemirgen bölümünde ise sizi ilk olarak tavşanlar odası karşılıyor. Bu bölümde fareler vs. her hayvanın özelliğine göre yaşam alanı oluşturulmuş.
Barınağın iki adet ambulansı da var. Bu ambulansların içi acil müdahale yapılabilecek donanımlara sahip. Büyük bir çamaşırhane ve içinde büyük hacimli özel yapım çamaşır makinesi bulunmakta.
Son olarak söyleyebilirim ki bu barınak ziyaretinde bana ışık tutacak bir sürü detay yakaladım.
Murat Çırak, Kadıköy Belediyesi