You are here

Dünya Kentleri Hava Kirliliğiyle Mücadele için Neler Yapıyor?

The Guardian Cities portalında yer alan haberde, dünya kentlerinin hava kirliliği ve iklim değişikliğiyle mücadelede aldığı önlemler anlatılıyor. Bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve motorlu taşıt kullanımına çeşitli biçimlerde getirilen caydırıcı yaptırımlar, öne çıkan örnek uygulamalar arasında.

Paris

Paris, kentin merkezinde yer alan ve tarihi mirasa sahip birçok bölgesini hafta sonları yayalaştırıyor, kirlilikle mücadele konulu etkinlikler boyunca toplu taşıma hizmetini ücretsiz olarak sağlıyor ve araba ve bisiklet paylaşım programlarını teşvik ediyor. Seine Nehrinin sağ yakasının büyük kısmı şu anda kalıcı olarak yayalaştırılmış ve Şanzelize Caddesi boyunca da bir aylık bir motorlu taşıt yasağı yürürlüğe girmiş durumda.

dunya-kentleri-hava-kirliligiyle-mucadele1Delhi

Delhi’deki kirlilik oranının Pekin’le yarışır hale geldiğini gösteren raporların yayınlanmasından sonra, kent yönetimi tüm büyük motorlu taşıtların ve 2000 CC üzerinde motor gücü olan arazi araçlarının kullanımını yasakladı ve on binlerce dizel taksinin de aşamalı olarak trafikten çekilmesine karar verdi. Kent yönetimi ayrıca, tek ve çift sayılı plakaya sahip araçların dönüşümlü olarak trafiğe çıkmasını öngören bir uygulama da gerçekleştirdi ve son olarak da, talep üzerine çalışan “Uber-style” minibüsleri devreye soktu. Dizel araç yasağı uygulayan diğer kentler arasında Dublin ve Brüksel de bulunuyor.

Hollanda

Hollanda’da politikacılar, benzin ve dizel araçların satışını 2025 yılından itibaren tümüyle yasaklayıp yalnızca elektronik ve hidrojen araçlara izin vermeyi tasarlıyor. Bu yeni yasa teklifiyle birlikte, halihazırda dizel ve benzinli araç kullananlar, kullanıma devam edebilecek. Hollanda’nın birçok kentinde bisiklet kullanımı teşvik ediliyor.

Freiburg

Almanya’nın Freiburg kentinde bisiklet yollarının uzunluğu 500 kilometre. Tramvay ve ucuz ve verimli bir toplu taşıma sistemi de kullanılıyor. Vauban adlı semtte, insanların evlerine yakın park etmesi yasak ve semtin en ucunda bulunan bir yerde konumlanmış park alanı için araç sahipleri 18.000 Avro üyelik bedeli ödemek zorunda. Arabasız bir hayatı seçme karşılığında yurttaşlara daha ucuz konut, bedava toplu taşıma imkanı ve geniş bisiklet alanları gibi seçenekler sunuluyor.

Kopenhag

Kopenhag’da yerel yönetim motorlu taşıtlar yerine bisiklete öncelik verdiğinden, mevcuttaki bisiklet sayısı insan nüfusunu aşmış durumda. Belediyenin yaptırdığı araştırmada, bisiklet üzerinde bir mil (1.6 km) yolculuk yapmanın 0.42 dolarlık kamusal tasarruf sağladığı, aynı mesafenin motorlu araçla alınmasının ise 0.42 dolarlık bir kamu maliyeti yarattığı bildiriliyor. Danimarka başkentinin büyük bölümü on yıllardır araç trafiğine kapalı ve belediyenin 2025 yılı için hedefi, kenti tamamen karbon nötr bir hale getirmek.

Oslo

Oslo Belediyesi, 2020 yılına dek iklim emisyonlarını oransal olarak yarıya düşürmeyi planlıyor ve geniş bir araçsız alan tasarlıyor. Ayrıca, yaklaşık 65 km uzunluğunda yeni bisiklet yolları, trafik vergilerinde büyük oranlı artış yapılması, araç kullanıcılarına trafik yoğunluğu saatleri için ücretlendirme konması ve birçok park alanının ortadan kaldırılması da planlar dahilinde.

Helsinki

Finlandiya’nın başkenti, toplu taşımanın iyileştirilmesine yatırım yaparak, park ücretlerini arttırarak, bisiklet kullanımını ve yürümeyi teşvik ederek ve kent içindeki çevre yollarını konut ve yürüme alanlarına çevirerek sokaklarındaki araç sayısını büyük oranda düşürmeyi planlıyor. Hedef, 2050 yılına dek, toplu taşımayı, motorlu taşıt talebini sıfırlayacak ölçüde iyileştirmek.

Zürih

Zürih’te park alanları sayıca büyük oranda kısıtlanmış durumda ve tek seferde yalnızca çok az sayıda aracın kent içi alana girmesine izin veriliyor. Zürih kent yönetimi bununla yetinmiyor ve araçsız alanların sayısını arttırıyor, meydanlar, tramvay hatları ve yayalaştırılmış alanlar inşa ediyor. Sonuç olarak trafik sıkışıklığı ve kirlilik çarpıcı bir azalma göstermiş durumda.

Curitiba

2 milyon nüfuslu bu güney Brezilya kenti, dünyanın en büyük ve en düşük maliyetli otobüs sistemlerine ev sahipliği yapıyor. Kent nüfusunun yüzde 70’i işe giderken toplu taşıma kullanıyor ve burada da alınan ilk sonuç, temiz bir hava ve trafiksiz caddeler.

Bangalore

Hindistan’ın Bangalore kent yönetimi, 6000 otobüsündeki yakıt sistemini sıkıştırılmış doğal gaz sistemine dönüştürüyor ve araç kullanımında caydırıcı önlemler alıyor. Belediyenin açıklamasına göre, son birkaç yıldır hava kirliliği yüzde 20 oranında azalmış durumda ve araba ile yolculuk eden dört kişiden biri, toplu taşıma kullanıyor.

Kaynak: The Guardian Cities

Top