Hindistan’ın Kalküta kenti gibi hızlı kentleşmenin yaşandığı bölgelerde, hem sağlıklı hem de mutlu toplumların yetiştirilmesinde çocuklara uygun ortamların oluşturulması büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, internet tabanlı bir ankete katılan 258 sakin, Kalküta’daki çocuk dostu yerleşimlerin geliştirilmesine yönelik temel odak alanları belirledi. Ankette, parklar ve çocuk bakım tesisleri gibi çeşitli hizmetleri kapsayan 12 tesisin önem düzeylerine göre bir sıralaması yapıldı.
Araştırmanın bulguları, Kalküta’da çocuk dostu mahalleler yaratmada parkların, patikaların, sokak lambalarının, sokak ağaçlarının ve dinlenme yerlerinin sağlanmasının çok önemli olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, ebeveynlik durumuna dayalı bir inceleme, ebeveynlerin, ebeveyn olmayanlara kıyasla çocukları için kütüphanelere öncelik verme konusunda daha büyük bir eğilim sergilediklerini gösterdi. Öte yandan, sağlık hizmeti sunumu ebeveynler arasında ebeveyn olmayanlara göre daha az önemli görülüyordu.
Bu araştırma, Kalküta’da ikamet eden çocuklar için daha sürdürülebilir ve eşitlikçi toplulukların geliştirilmesi konusunda kent planlamacılarına ve politika yapıcılara değerli bilgiler sunan önemli toplumsal çıkarımlar barındırıyor. Planlamacılar, parklar ve patikalar gibi çocuk merkezli olanaklara öncelik verirken aynı zamanda ebeveynlerin ve ebeveyn olmayanların benzersiz ihtiyaçlarını da dikkate alarak mahallelerin yaşanabilirliğini ve kapsayıcılığını artırabilirler. Bu yaklaşım sosyal uyumu teşvik edebilir ve dayanıklılığı geliştirebilir.
Araştırma, SDG 3 (İyi Sağlık ve Refah), SDG 11 (Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar) ve SDG 16 (Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar) olmak üzere birçok Sürdürülebilir Kalkınma Amacı (SKA) için önem taşıyor. Sürdürülebilir kentsel planlama, çocukların fiziksel ve zihinsel refahına olanak sağlayan ortamlar oluşturarak Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 3’e ulaşılmasına önemli bir katkı sağlama potansiyeline sahip. Güvenli ve erişilebilir kamusal alanların yaratılmasına öncelik verilerek, Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 11’e ulaşılması sağlanabilir. Kentsel planlama, sosyal içermeyi ve eşitliği teşvik eden çocuk merkezli olanakların sağlanması yoluyla Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 16’nın gerçekleştirilmesinde rol oynayabilir.
Kaynak: Child in the City