İtalya’da bisiklet kullanım oranı % 6 civarında olmasın rağmen, Kuzey İtalya’da bulunan Ferrara şehri uyguladığı bisiklet politikası ve eylem planları ile % 32’lik bir bisiklet kullanım oranına sahip.
Bisiklet kullanım oranının bu kadar yüksek olması bir tesadüf değil, vizyon sahibi yöneticilerin stratejilerini planlı bir şekilde uygulamalarının sonucudur.
Ferrara – Uygulanan Yerel Yönetim Politikaları:
1995 – BICICARD
Proje kapsamında Ferrera kentine gelen turistlerin şehir girişlerinde arabalarını bırakarak bisiklet kiralamalarını sağlayan bir kart sistemi geliştirilmiş. Kartın kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, turistlere şehirde bulunan dükkan, alışveriş merkezi, restoran ve otellerde indirim kampanyası uygulanıyor.
1996- BIKE OFFICE
Şehir merkezinde yerel yönetim otoritesi altında bisiklet danışma ofisi kurulmuş.
1997 – 2002 TEŞVİKLER
Bisiklet park hizmetleri, BICITAXI ( Bisiklet Taksi ), BiciBus ( Bisiklet Otobüs ) ve bisiklet hırsızlığını önleme konusunda politikalar geliştirilmiş.
1998 – BICIPLAN
Bisiklet Eylem Planı kapsamında; ulaşım master planına bisiklet ile ulaşım entegre edilmiş. Ayrıca projenin yaygınlaştırılması amacıyla haftanın 1 günü Belediye Başkanı ve danışmanlar işe bisiklet ile gitmeye başlamıştır.
2004 – BIKE SHARING
Ferrera kenti öncülüğünde 37 İtalyan şehrinde geçerli olan bisiklet kiralama kartı hizmete girmiş. Ayrıca toplu taşıma istasyonlarının yakınında bisiklet kiralama hizmetleri yaygınlaştırılmıştır.
2005 – RICICLETTA
Proje kapsamında kullanılmayan eskimiş bisikletlerin yerel yönetime teslim edilerek yenilenmesi ve tekrar hizmete sunulması sağlanmış.
2012 – 30km/s HIZ LİMİTİ
Şehir merkezinde hız limitinin 30km/s olarak uygulamaya alınması ile birlikte, yolları motorlu taşıtlarla paylaşan bisikletlilere bir hak daha tanındı: tek yön yollarda bisiklet karşı yönden de yolu kullanma imkanı bulmaya başladı.
2016 – CARGO BIKE SHARING
Belediye tarafından satın alınan kargo bisikletler ihtiyaç duyanlara (eşya taşımak vs için) saat bazında kiralanmaktadır.
Bisiklet kullanımın yaygınlaşması ile ile birlikte motorlu taşıtlar tarafından kullanılan kamu alanı “insan”lara geri verildi. Sokaklardaki otomobil park yerlerine ağaç dikildi veya oturmak için banklar yerleştirildi.
Ferrara’da bir mucize gerçekleşmedi, sadece değişime inanan bir belediye tarafından planlı bir şekilde uygulamalarla insanlar ikna edildi. 1998’de belediye başkanı dahil haftanın bir günü işe gitmiş, aradan 18 yıl geçmiş ve bugün halkın %32’si bisiklet kullanıyor. Türkiye’de herhangi bir şehirde bu yıl uygulamalar başlasa 18 yıl sonra biz de örnek gösterilen bir ulaşım modeline sahip olabiliriz.
Bireylerin alışkanlıkları değişirse, toplum değişir.
Kaynak: BirGün