Oslo Belediyesi’nin 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü haftasında yaptığı etkinliklerden bir tanesi olan Bastonlu Yarışa katılan kıdemli yurttaşlar, eğlenme, sokağa çıkma ve fiziksel aktivite yetilerini test etme fırsatı buluyor.
Oslo’da yaşlılara yönelik hizmetlerde yeni bir stratejinin geliştirilmesi için atılan adımlar, özellikle 2013 yılında bu alanda çeşitli girişimlere önayak oldu. Birleşmiş Milletlerin Dünya Yaşlılar Günü ilan ettiği 1 Ekim vesilesiyle, Oslo Belediyesi’nin Temel Sağlık ve Sosyal Hizmetler Departmanı, 1 Ekim haftası boyunca kıdemli yurttaşlara yönelik faaliyetler düzenlemeye başladı. Bahsi geçen girişimlerden en popüleri arasında, 2014 yılında 23 Eylül’de ikinci kez düzenlenen “Bastonlu Yarış” yer alıyor. Bu özel yarış etkinliğinde ödül kriteri, “belirli bir mesafeyi tamamlamak ve en güzel baston ve yürüme aparatı dekorasyonuyla yarışa katılıyor olmak” şeklinde tanımlanıyor. Yaşlılara yönelik olan bu yarışa tekerlekli sandalyeyle de katılmak da elbette mümkün.
Bastonlu Yarış, bir yandan kent merkezinin kıdemli yurttaşlar tarafından kullanılmasını ve aktif yaşlanmayı teşvik ederken diğer yandan katılan yaşlılar için eğlenceli bir faaliyet imkânı sunuyor. Etkinliğin düzenleyicileri arasında, Oslo Belediyesi’nin yanı sıra, yaşlılık ve doğa gibi çalışma alanlarında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve Oslo Yaşlılar Merkez Konseyi yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü Veritabanında aktarıldığı kadarıyla, düzenlendiği ilk yıl olan 2013’te 70 kadar kıdemli yurttaş katılım göstermiş. Bir sonraki katılımcı sayısı 140’a çıkmış ve etkinlik basının da ilgisini çekmiş.
Etkinliğin temel amacı, Oslo’nun her yaşa hitap eden bir kent olduğunu vurgulamak ve kent merkezini yaşlılar için erişilebilir, güvenli ve ilgi çekici kılmak. Mini bir konser verilen ve yemek servisi yapılan etkinlikte yaşlılar hem fiziksel egzersiz yapmış, hem sosyalleşmiş oluyor, hem de kent alanında kendilerini görünür kılabiliyor. Katılımcılara, ihtiyaç duymaları halinde, sağlık bakım hizmeti stajyerleri destek oluyor ve bu da etkinliğin nesiller-arası diyalog yönünü güçlendiriyor. Kazanan katılımcıya ödül ve katılımcılara da sertifika veriliyor.